diumenge, 18 de gener del 2015

Mireia Calafell, Jordi Julià, Susanna Rafart i Josep Lluís Roig a la llibreria Calders de Barcelona, el 22 de gener

La publicitat diu:

De nord a sud i viceversa: la poesia no entén de fronteres ni sexes
Quatre poemaris a l'editorial Perifèric

La Llibreria Calders i Perifèric Edicions es complauen a convidar-vos a la
presentació del poemaris:

Tantes mudes, de Mireia Calafell
L’aparent, de Jordi Julià
Els dubtes i els glaçons, de Josep Lluís Roig
En el teu nom, de Susanna Rafart

Dijous, 22 de gener, a les 19,00 hores,
a la Llibreria Calders
Passatge Pere Calders, 9 de Barcelona


I jo dic:
Crec que és una possibilitat perfecta per trobar quatre veus diverses de la literatura catalana, en una mostra de la diversitat i riquesa de la nostra poesia.
Per una banda, Mireia Calafell presenta "Tantes mudes", un poemari que confirma totes les perspectives obertes als dos llibres anteriors i ens la confirma com una de les veus importants de la poesia catalana. Des d'una poètica d'arrel marçaliana que aprofita per autoafirmar-se en l'ésser vital però també en els dubtes.
De Jordi Julià a banda de la trajectòria indiscutible -aquest llibre encara no l'he pogut llegir-, en puc destacar que veu l'escriptura poètica com un camí d'investigació, a més de moltes altres bones coses. Això és un tret que trobe que l'ha penalitzat davant la "crítica" catalana. Hi ha persones que no entenen que el camí per aplegar a un lloc de vegades és tant o més important que el punt d'arribada.
De Susanna Rafart, també de trajectòria immaculada, puc explicar que el llibre, fosc com tots els seus anterior, em va entendrir profundament: "D'altra manera no sé escriure", confessa en aquest poemari amorós: un pont entre la tendresa i la foscor... Algú en vol més?
I d'Els dubtes i els glaçons puc afirmar sense vergonya que és un canvi en la trajectòria poètica de l'autor: a partir del mateix concepte del món extern dur on l'oasi és l'àmbit personal, augmenta l'aposta amb altes dosis d'ironia i l'explicitat del cos com a part del refugi.

A banda d'això, els autors aprofitaran per la inexistència -o no- de relacions entre el nostre nord i el nostre sud a nivell poètic. Si publicar en un lloc o altre és una anècdota,...