dimecres, 15 d’abril del 2015

Juli Alandes i Jordi Mas a València

Presentació del llibre "Trencatenebres", de Juli Alandes.

16 d'abril. 19.00h a la llibreria 3i4. C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València.
La presentació anirà a càrrec de Núria Cadenes, periodista i llibretera.

Dijous 16 d’abril a les 20.30 presentació del llibre de Jordi Mas, ‘Febrer’, Premi Octubre-Estellés de Poesia 2014 a Ca Revolta. Carrer de Santa Teresa, 10, València. L’acte serà després que s’haja presentat el Premi Octubre de Narrativa a la Llibreria Tres i Quatre, que va guanyar Juli Alandes. L’autor estarà acompanyat per Joan Navarro i per l’editora Laia Climent.

La publicitat diu de Trencatenebres: és com una navalla suïssa: un artefacte del qual sorgeixen, per boca dels seus personatges, que van narrant cadascun la seua història i alhora construint la història de tothom, tot d’històries. És una novel·la històrica, un vast fresc que imprimeix una imatge cubista del País Valencià, de 1919 a 1937, entre metges i llauradors, feixistes, anarquistes i valencianistes. És una novel·la policíaca, amb un assassí en sèrie que ve de lluny, es desboca amb el caos de la guerra civil i deixa una estranya maraca sobre les seues víctimes. És una novel·la sobre un amor si no impossible dificultós, com tots els amors. Una novel·la sobre la difusa frontera entre el bé i el mal, sobre les esperances perdudes, sobre la distància entre el desig i la realitat, sobre els obstacles que les dones i els hòmens, però sobre tot les dones, troben per a poder ser el que volen ser o el que són, tot buscant la llum entre les tenebres.

I sobre l'autor: Juli Alandes, nascut el 1968 a Castelló de la Ribera, el poble amb més noms d’un país de nom prohibit, és professor d’història i un narrador intrigat pels mots i els fets passats i presents del seu misteriós país. Ha publicat una novel·la epistolar (Ultramar, 2004), un conjunt de relats sobre els guerrillers anarquistes (Àcrates, 2007) i una sèrie de valencianíssimes novel·les negres tan heterodoxes com el seu protagonista, el policia-filòsof Miquel O’Malley: la visceral El crepuscle dels afortunats (2010), la filològica Crònica negra (2012) i l’exòtica La mirada del cocodril (2014).

Jo gosaria afegir que és un dels narradors actuals més interessants o importants -o com preferiu dir-ne- de la narrativa catalana actual. Si no l'heu llegit, us perdeu una de les veus imprescindibles.

I de Jordi Mas: Jordi Mas López (Santa Coloma de Queralt, 1972) és llicenciat i doctor en traducció i interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona, on actualment treballa com a professor de llengua i literatura japoneses. Ha publicat tres llibres de poemes: Autoretrat amb esfinx (2008), Horus al desert (2009) i Sema (2010), així com el petit cicle Sic transit a la revista Artilletres (2010). Ha traduït al català els clàssics japonesos Contes d’Ise, d’autor anònim, Diari de Tosa, de Ki no Tsurayuki, i l’antologia poètica Cent de cent. Hyakunin isshu, així com la trilogia 1Q84 de Haruki Murakami. Com a investigador, s’ha interessat per la incorporació dels motlles poètics japonesos de la tanka i l’haiku en la literatura catalana i ha publicat, a més de diversos articles sobre la qüestió, el volum Josep Maria Junoy i Joan Salvat-Papasseit: dues aproximacions a l’haiku i el llibre col·lectiu La tanka catalana.
Respecte de la seua obra, em va sorprendre a "Sema" la seua delicadesa forta. La voluntat d'adaptar, no de copiar, la versificació breu oriental.
Copie uns poemes de "Sema" (ed 3i4), que va guanyar el Senyoriu d'Ausiàs March ja fa uns anys:

gam[etòcit]



tombs i tombs i tombs

al voltant d’un centre obscur

que no ha merescut

l’atenció de cap nom

--------------

placa abissal



i des d’aquesta

foscor densa d’abisme

ara et preguntes

si el món no deu pas ésser

sentits enllà, i paüres

----------



sota la llum

que la il·lumina,

la cosa viva