dilluns, 15 de desembre del 2008

Presentació de Porcar i de Mora

Vaig anar el dijous a la presentació de Porcar a València. Hi havia uns pocs poetes i amics. És aquest un tema real: els poetes, els escriptors, estem cada vegada més desmobilitzats: sí, tots escrivim, fins i tot ens apreciem o fins i tot ens estimem, però costa treure'ns de casa. Jo feia molt de temps que no veia Josep i m'abellia molt tornar-lo a veure. Tenia la mateixa cara que favuit o nou anys, una miqueta més redona, però igual.
La conversa fou llarga i amena, amb els poetes que hi havia. I l'alegria de tornar a comptar amb un gran autor per la literatura: independentment dels molt bons poemes que hi ha a "Els estius", en va llegir dos d'inèdits que em fan pensar que, ara que ha tornat, la cosa és ja inaturable.
Qui no hi va anar, s'ho va perdre.
Com jo em vaig perdre el dimecres la presentació d'"Ulisses II" d'Igansi Mora en un vaixell de Baleària al port de València.
Respecte de la novel·la, que ha estat molt criticada pels mitjans de Barcelona, he de dir que m'ha agradat com va desenvolupant-se, com presenta el personatge, com el fa deambular gairebé a l'atzar, tot inconsciència, ell. És amnèsic i s'autoinventa. I és aquest deambular el que molesta la crítica i a mi no. Hi ha detalls de verosimilitud discutibles que es poden justificar o no (com pot un ressenyista criticar que puga llegir el correu electrònic? Que potser no saben que l'ordinador pot autocompletar-se?) que no importen per al desenvolupament de la no trama.
Ara bé, sí que m'ha molestat que vullga tancar la novel.la precipitadament, i que, a més, li vullga donar un to ecologista que s'afegeix com una pinzellada absurda per finalitzar. Crec que ha volgut tancar lògicament una història oberta: un objectiu impossible.

2 comentaris:

anna g. ha dit...

Quina enveja (sana). Justament ahir vaig tornar a llegir "Els estius". Casualitat, no? Bones Festes! :)

Josep Lluís Roig ha dit...

Bones festes!!!!!