dimarts, 28 de gener del 2014

Poesia jove al Casal de Gandia

Tenim el plaer de comunicar-vos que dijous 30, a les 20'30 hores, participarem en la programació de La FIGA en vers, amb un recital 'tripartit' (totes les paraules són patrimoni de la humanitat, no?) que anirà a càrrec dels més joves poetes saforíssims. Joves, no; joveníssims!

Abel Balbastre (Ròtova, 1994)

Enric Pellicer (Bellreguard, 1994)

Miquel Moiga (Gandia, 1992)

Si els voleu conèixer en acció, us esperem al Bar del Casal, on, en acabar, podrem (qui vulga), sopar alguna coca de dacsa per un preu més que assequible.

(Exactament i gual com l'he rebut! He d'afegir que ens alegra vore que, de moment, els assassins de llengües i cultures encara no poden dormir tranquils)

dilluns, 27 de gener del 2014

Bases I Premi Poefesta Oliva

L'Ajuntament d'Oliva, mitjançant la Regidoria de Cultura i en el marc del Festival de Poesia d'Oliva, convoca, amb el patrocini d'Edicions Perifèric, el I Premi de Poesia Poefesta Ciutat d'Oliva.

Les bases d'aquesta convocatòria són les següents:

BASE PRIMERA.
Els treballs que s'han de presentar hauran de ser originals, inèdits, i d'una extensió corresponent a la d'un llibre convencional de poesia. S'atorgarà un únic premi al millor recull de poemes de tema lliure i escrit en valencià.
Només s'hi podrà presentar una obra per autor/a.
A la portada dels treballs hi ha de constar el títol de l'obra, i a l'interior, el nom i els cognoms de l'autor/a i les seues dades de contacte.
Els/les autors/es que ho desitgen poden presentar les seues obres amb pseudònim. En aquest cas, la identitat de l'autor/a haurà d'anar en una plica tancada, on hi constarà el nom complet, el DNI, l'adreça i el telèfon de contacte.
S'han d'enviar cinc exemplars dels treballs al Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Oliva (Plaça de l'Ajuntament, 1, 46780 Oliva -València-) o bé lliurar-los directament al mateix lloc, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.
El període d'admissió d'originals finalitzarà el dia 6 de març de 2014.

BASE SEGONA.
El jurat estarà format per Francesco Ardolino, Marta Pessarrodona, Ramon Guillem, Àngels Gregori i Josep Lluís Roig, i la seua decisió serà inapel·lable. El jurat resoldrà les qüestions no previstes en aquestes bases. El jurat podrà deixar-lo sense adjudicar si considera que cap obra ofereix la qualitat suficient.

BASE TERCERA.
La dotació econòmica del premi serà de 1.000 euros i l'obra serà publicada dins la col·lecció de poesia de l'Editorial Perifèric.

BASE QUARTA.
L'acte de lliurament del premi tindrà lloc durant el marc de la celebració del Festival de Poesia d'Oliva, al voltant de la primera setmana d'abril de 2014.

BASE CINQUENA.
No es retornaran els treballs presentats. L'Ajuntament d'Oliva es compromet a custodiar-los i, posteriorment, destruir-los.
El fet de participar en el certamen representa la plena acceptació d'aquestes bases per part dels concursants.
Més informació: http://oliva.es/tauler/bases-i-premi-de-poesia-poesfesta-ciutat-doliva/

divendres, 24 de gener del 2014

El perfil lluminós del desencís

El primer llibre que vaig llegir de Jaume Pérez Montaner fou "L'heura del desig". He de reconèixer que no em va acabar de fer el pes. I aleshores ho vaig atribuir a la influència anglosaxona, que per aquells temps tampoc era la meua influència cultural favorita.
D'això han passat ja molts anys. Molts. I molts anys després em va agradar molt "L'oblit". Un poemari magnífic, al meu entendre.
Ara que m'acabe de llegir "Geografies de l'oblit", un llibre a mig camí entre l'antologia i la reescriptura, m'adone que allò que trobe fascinant en la seua obra són els poemes de desencís (que no en són pocs i, molt majoritàriament, són magnífics).
Afortunadament i dissortada, la vida ja ofereix moltes possibilitats de desencís. I si és la vida al nostre país, ja són incomptables. Per tant, ja que tenim la dissort de patir uns governs que censuren la nostra llengua (via televisió, via ràdio i ja provaran d'altres camins, no patiu) com a mínim tenim la sort de gaudir de persones com Jaume Pérez Montaner que ho conten magníficament.
En aquests dies en concret, dedique als nostres polítics (de Madrid i valencians) aquest poema:

HORABAIXA

Eren ombres i són corbs d'esguard fix
la vida és un parany d'aigües pudentes
el futur no existeix
i el present es dessagna entre les roques

Veureu àguiles de vol irresistible
i el perfil lluminós dels enforcats
i tu obriràs la mà per dir adéu
abans que falses albes
entronitzen la por dels crims furtius
abans que s'inaugure
la soledat espúria
dels lacais i les rates
sobre la terra que vols i et rebutja

- Jaume Pérez Montaner, "Geografies de l'oblit", ed. Germania, 2013.

dimecres, 22 de gener del 2014

Sobre imposar el silenci: primer TV3, després Canal 9 i Ràdio 9 i ara Catalunya Ràdio

Jo pensava que a la tan lloada constitutció hi havia un article que insistia en què les altres llengües de l'Estat Espanyol tindrien -gaudirien- d'una especial protecció. Això, innocent de mi, significava que el Govern Espanyol vetllaria perquè jo, com a ciutadà espanyol que sóc, poguera triar entre diverses cadenes de ràdio i televisió en la meua llengua -que es parla al lloc on visc des de l'any 1300, aproximadament- i també la premsa, l'educació, les empreses, les denúncies, m'arribarien en la meua llengua...
Jo pensava que el Govern Espanyol no creia que els valencians eren ciutadans de segona. Però es veu que sí que ho pensen. Aleshores -llavors, en eixe cas, doncs-, si el mateix Govern Espanyol es bota la constitutició serà perquè la constitutció es pot botar,no?
Ho dic perquè ara mateix donen la raó als catalans. I que ens vagen furgant, als valencians, que la gallina dels ous d'or pot fartar-se i dir que no, que un matrimoni per a que funcione s'ha de mantenir amb reciprocitat.
Bé, acabe amb un poema que vaig escriure amb una altra intenció però que es pot llegir perfectament en el context actual, que aquesta és la gràcia de la poesia:

En són més, com els salvatges,
i empenyen rere mapes i excuses,
rere les lleis, ordenances i misèries,
rere la pols eterna i els huracans perennes.
Les seves veus raspen les pàgines
dels llibres del teu país.

- Josep LLuís Roig, "Els dubtes i els glaçons", ed. Perifèric (en premsa).

(Els dos últims versos són de Claude Beausoleil, en versió d’Antoni Clapés)

dilluns, 13 de gener del 2014

ANNA GUAL

No passa res, no passa res.

Els camins no porten enlloc,

però no és greu.

Tampoc en sabem res del desert

i bé que hi anem i el fotografiem

i fem com qui el reconeix

i l’entén.

Avui comença alguna cosa.

I sempre que comença alguna

cosa és perquè abans n’ha mort

una altra per deixar-li espai.

- "L'ésser solar", Lleonard Muntaner editor.

divendres, 10 de gener del 2014

MANEL ALONSO

Manel Alonso és un personatge atípic en el nostre circuit literari. Ell sempre s'ha definit com a poeta i jo personalment trobe que va encertar amb el seu to poètic a partir de "Com una òliba" (ed. Aguaclara, 2002). Aquell llibre em va sorprendre molt positivament. I així ha continuat. Podríem dir que ha madurat molt bé. El temps -o la vida- li ha donat un solatge
que arrodoneix els seus versos.
Però la primera obra seua que em va agradar molt fou una novel·la: "En el mar de les Antilles", on narra la guerra de Cuba d'una manera magnífica. Potser va passar desapercebuda, però de cap manera és una obra menor. Si algú pensa que Manel és un autor menor, que se la llija.
Perquè és cert que ha esta embolicat en alguns dels desastres més importants del món editorial valencià i que, indirectament, això ha provocat que publicara alguna cosa realment menor, però això no nega de cap manera els encerts.
Tot açò ho explique perquè fa uns mesos Onada editorial li publicà, amb el títol de "Cròniques des de l'infern", un recull d'articles periodístics d'opinió que ens mostren el Manel més combatiu. Crec que és un llibre molt addient per a llegir aquests temps vergonyosos que ens ha tocat viure als valencians.
Si algú vol parlar directament amb l'autor, és d'aquells que es mou. Les properes presentacions que té són:
16 de gener de 2014, a les 19,30 hores, a la biblioteca de Cocentaina, presentació de CRÒNIQUES DES DE L'INFERN.


17 de gener de 2014, a les 19 hores, a la Biblioteca de Gata de Gorgos (carrer La Bassa, s/n), presentació de CRÒNIQUES DES DE L'INFERN. Intervindrà Carles Mulet.


22 de gener de 2014, a les 19 hores, a la llibreria Babel de Castelló presentació del llibre CRÒNIQUES DES DE L'INFERN. Intervindrà Enric Nomdedéu

dimarts, 7 de gener del 2014

Primeres fotos de la nova criatura

El dia 24 de desembre va nàixer aquesta nova criatura, que no pretén res més que ésser una novel·la juvenil feta amb amor i compte. Es tracta d'una història dins d'una història dins d'una història amb tres narradors diferents amb misteri, intriga i moltes més preguntes que respostes...