dijous, 20 d’octubre del 2011

Aquest dissabte, Miquel Àngel Riera a Inca (allà per Mallorca)

Benaventurats aquells als qui trastorna
la més indefugible necessitat de tocar.
L'entorn seu és tot pell. No miren: palpen.
La bellesa del món és el contacte.
Es refreguen amb tot. No existeixen més coses
que aquelles que ells copulen si més no amb la mirada.
Déu és la carn. El món els contamina.
No es volen moure d'on són: tot ho contemplen
amb l'esguard fendidor, oloren, freguen,
s'embruten tot arreu, tot ho embruten.
Benaventurats els impurs, perquè ells són homes.

-Miquel Àngel Riera, "Llibre de benaventurances".

El "Llibre de benaventurances és un dels millors llibres de poesia del segle XX. De lectura obligada i imprescindible. Del llibre, se'n van fer tres edicions, crec que les tres introbables, si no és que de Proa quede alguna cosa o l'hagen digitalitzat. Es pot trobar segur dins de l'"Obra poètica completa". Una magnífica edició a càrrec d'Edicions del Salobre (que val uns 30 euros, però paga la pena).

Tot açò ho dic perquè aquest dissabte 22 d'octubre de 2011, a les 21 h. al Casal de Cultura d'Inca, a Mallorca (carrer de Can Dureta sense número) es representa Panorama de Telm Produccions i que és una versió lliure del "Llibre de benaventurances". Jo no hi podré anar, però si que m'ha dut a regellir-me'l. Tot un plaer.


- "Llibre de benaventurances". Manacor: Caixa d'Estalvis de les Balears, 1980 / Barcelona: Proa, 1990 / Alzira: Germania, 1995.
- "Obra poètica completa (1953-1993)". Pollença: Edicins del Salobre, 2005.

2 comentaris:

adesiara (Juli Capilla) ha dit...

Josep Lluís, hi estic d'acord amb tu: Llibre de benaventurances és un dels millors poemaris en català del segle XX, sí senyor.

Josep Lluís Roig ha dit...

Jo el vaig descobrir amb una "nouvelle", "Andreu Milà", en la meua transició de l'adolescència a la joventut i crec que em va marcar per a sempre. Crec que de vegades pequem de no reivindicar alguns autors. Una abraçada!