dimecres, 13 de juliol del 2011

Poesia croata a Gandia (entrada lliure i gratuïta!)

En el marc de la Universitat d'Estiu de Gandia, ens visita aquesta setmana una delegació d'escriptors i representants polítics de Croàcia, en concret de la ciutat de Zadar, per la universitat de la qual han passat alguns valencians.
La delegació croata participarà en una sèrie d'actes literaris, tots oberts i gratuïts, que tindran lloc a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós els dies 14 i 15 de juliol.
La cloenda d'aquestes jornades consistirà en un recital poètic, on els croats Dinko Telecan, Dorta Jagic i Tonko Maroevic, i els valencians Josep Piera, Àngels Gregori i Maria Josep Escrivà intercanviaran versos en dues llengües distintes, però plenes de complicitats. Al mateix recital intervindran els músics Amadeu Vidal i Remigi Morant. La coordinació és de Pau Sanchis i Ferrer, i de Roser Soler.

Croàcia és un país jove i emergent, amb el qual els valencians compartim una mateixa cultura mediterrània. En els darrers anys a la Universitat de Zadar s’ha fet un gran esforç per promoure el contacte entre aquestes dues ribes de la Mediterrània. Dins del marc de les activitats organitzades pel Subdepartament d’Estudis Iberoromànics d’aquesta Universitat, alguns valencians han pogut comprovar els vincles que ens uneixen. Aquest seminari, que inclou les Jornades de Literatura i Cultura croates a Gandia, volen servir per enfortir els lligams amb Zadar, perquè el coneixement entre la nostra cultura i la croata siga recíproc. (Comitè organitzador).


Poema de Dinko Telecan 1974:
BANDERES
L'ombra de cada bandera és negra
com la consciència dels governants
clavades a la terra negra dels deliris
onegen les mentides de colors
i el cor del poble s'hi casa i s'esberla
mentre els cors que hi veuen callen i callen
perquè el futur pinta negre
sota l'ombra de les banderes (© traducció: ILC)


PROGRAMACIÓ: Els actes són a la Casa de la Marquesa (passeig Germanies, 13) de Gandia.

Dijous 14: 17.30 a 19.30 h: Seminari de literatura i cultura
17.30 h - Nikola Vuletic (Universitat de Zadar): “Les relacions culturals a les dues ribes del Mediterrani”
18.30 h - Taula rodona: Tonko Maroevic, Dorta Jagic i Dinko Telećan. “La literatura croata”

Divendres 15:
17.30 h - Vladimir Skracic "Croàcia, un país d'illes"
20.00 h - Recital de poesia actual croata i valenciana: Dinko Telecan, Dorta Jagic, Tonko Maroevic, Josep Piera, Àngels Gregori i Maria Josep Escrivà. Acompanyament musical d’Amadeu Vidal i Remigi Morant.Informació detallada sobre aquesta activitat:
http://www.fguv.org/cursos/ampliar_noticia_cas.asp?id=1002