dilluns, 3 de novembre del 2008

El cementiri dels anglesos

Isidre Martínez ha escrit "El cementiri dels anglesos", una novel.la, publicada per 3i4, on l'autor parteix d'una anècdota concreta (aquest cementeri existeix realment a Dénia) per recrear la història d'aquella epopeia ja llunyana. Algun crític n'ha malparlat perquè els personatges no tenen gaire profunditat psicològica i d'altres qüestions relativament relacionades amb la versemblança.
Certament, potser tenen raó en això, però són completament miops a d'altres virtuts, com si tothom haguera d'estar condemnat a llegir perennement novel.les juvenils. No són capaços de capir les virtuts de la novel.la: l'amor pel paisatge, per la mar, per la terra, per la llengua. El treball lingüístic intenssím, la voluntat de mostrar-nos amb quina facilitat oblidem el passat. No només el nostre com a valencians, sinó qualsevol passat que interferesca en la proliferació d'adossats i multipropietats, de xalets i d'urbanisme.
A qui li agraden els llibres escrits centímetre a centímetre, amb amor pel que descriuen i escrits amb una cura més que maternal, aquells que s'estimen la terra on viuen i vulguen llegir-la escrita, a totes aquestes persones, els puc recomanar aquesta novel.la breu però intensa. Aquells que busquen una història fàcil i els crítics amb idees preconcebudes, que se n'abstinguen.

1 comentari:

anna g. ha dit...

Ben dit :)

Et torno l'abraçada forta :)