dimarts, 8 de desembre del 2015

"Resurecció i mort de G. T." torna a Oliva

La publicitat diu:
El pròxim divendres 11 de desembre, a les 20'15 h, conversaran sobre els seus llibres "Resurrecció i mort de G.T." i "Trencatenebres" (els dos a l'editorial 3i4) els autors Juli Alandes i Josep Lluís Roig; acompanyats per l'historiador Joan R. Morell.
A la Biblioteca l'Envic, Passeig Gregori Maians, 36; OLIVA

Però jo voldria afegir que és un plaer molt personal presentar aquesta novel·la a Oliva perquè és el lloc on va nàixer la narració i és el lloc on transcorre bona part de l'acció.
També és un plaer per a mi comptar amb la companyia de Juli Alandes, un magnífic novel·lista que cal llegir amb qui compartesc moltes opinions sobre literatura i que, a més, és un magnífic conversador. Puc prometre que, aquells que ens acompanyeu,no us avorrireu.
I també és un plaer molt particular que Joan R. Morell haja accedit a fer de presentador perquè, a més de personatge de la novel·la, va ser ell, amb la seua exposició "Solidaritat a Oliva. 1936-1939" va provocar l'espurna inicial de la meua novel·la, que està plena de personatges i espais reals tant d'Oliva com de Noruega...
Fins i tot havia pensat de fer un concurs per vore quants personatges reals troba el lector, però tampoc no es tracta de ser competitius...
Bé, un plaer serà fer la presentació i un plaer compartir-ho amb aquells que vulgueu i pugueu vindre.

A continuació, transcric un fragment de novel·la on una dona descriu l'exposició que va organitzar J.R. Morell:

"La següent casa, que era una biblioteca, estava tancada, de manera que férem marxa enrere, cap al museu on, efectivament, l’exposició ocupava la primera planta i el que serien les golfes. Tots els espais estaven distribuïts d’una manera caòtica i eren propis d’una vivenda construïda en diverses fases, perfecta per il•lustrar l’evolució de l’agricultura i l’emmagatzematge però amb unes escales costerudes que van requerir molt d’esforç per part de ma mare. I meu també, val a dir.
La veritat és que es va emocionar. Les coses senzilles ja ho tenen, això. Allí vaig vore moltes persones com ma mare: començant per la xiqueta del cartell, enriallada, i per totes les fotos de xiquets corrents cap al Mediterrani, el metge, la gent que col•laborava, es feia estrany pensar que tot allò ocorria alhora que una guerra civil i una revolució, com podia pensar que tot era compaginable.
Potser en això es resumeix la història de la humanitat: actes incommensurables a tocar de les misèries més miserables, persones que maten per uns pocs cèntims, persones que després són capaces d’arriscar la vida per salvar algú que s’està ofegant. Persones que són persones.
Hi havia, a banda de fotografies i dibuixos realitzats pels xiquets, un documental que presentava el poble i els llocs, gravat l’any 38, em va semblar. A més de diferents expositors on s’exhibia documentació referent a l’organització, tant republicana com noruega, i un seguit d’objectes, d’entre els quals un va cridar l’atenció de ma mare. Es tractava d’una espècie de pin amb la bandera de la República Espanyola que, segons la informació, era un dels objectes que venia, a Noruega, el Comité Noruec d’Ajuda a Espanya per a recollir fons per a la creació i manteniment dels centres d’ajuda que tenia oberts."
- Josep Lluís Roig, "Resurrecció i mort de G.T.", ed. 3i4, València, 2015.
Ací teniu un enllaç sobre l'exposició (https://www.youtube.com/watch?v=28Yv9-DMvtQ).
I una entrevista amb Juli Alandes i Josep Lluís Roig: http://fil-de-pua.blogspot.com.es/2015/11/entrevista-josep-lluis-roig-i-juli.html